Qui Som
Mari Carmen Pedrosa Barrios, llicenciada en Psicologia i tècnica superior en educació infantil i directora de l'Escola Bressol La Muntanya.
Rosa Maria Furest Moreno, graduada en educació infantil i directora de l'Escola Bressol Ralet.
Iniciem conjuntament aquest nou projecte de donar a conèixer com estem fent ciència a les nostres escoles bressol.
Com comença el projecte
Per entendre el projecte que portem a terme a les Escoles Bressol hem de parlar del Niu de Ciència del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona.
El Niu de Ciència del MCNB fomenta l’aprenentatge de les ciències naturals des de la primera infància i reivindica la necessitat de considerar la franja 0-6 com a un grup d’edat idoni per començar a fer ciència.
El Niu ocupa un espai permanent al Museu destinat als infants d’entre 0 i 6 anys i presenta curiositats i materials de la natura que donen lloc a despertar la curiositat, la descoberta, l’estimulació del pensament i el llenguatge que es manifesten amb idees, preguntes, dubtes, hipòtesis... i que son l’inici del procés d’investigació científica. L’objectiu d’aquest espai és investigar les possibles respostes a les preguntes que es plantegen els infants.
L'equip del Museu observa que les escoles bressol no visiten el Niu de Ciència com ho fan la resta d’escoles, degut a que son infants massa petits (desplaçaments en autocar, horaris d’àpats...). A partir d'aquesta necessitat va néixer el Niu Volant.
El Niu Volant és un contenidor transportable, amb tots els materials necessaris al seu interior per realitzar diferents propostes didàctiques.
Les docents de l’escola bressol assisteixen a una sessió de formació amb l’equip educatiu del Museu de Ciències Naturals i un cop el Niu Volant és al seu centre, l’utilitzen de forma autònoma comptant amb l’acompanyament del Museu.
Per a més informació al respecte:
https://museuciencies.cat/el-nat/les-seus/museu-de-ciencies-naturals-de-barcelona/serveis-del-museu/niu-de-ciencia/
https://edunat.museuciencies.cat/inclusio/el-niu-volant/
El Niu de Ciència a EBM Ralet
L’Escola Bressol Municipal Ralet va rebre la maleta del Niu Volant durant el curs 2018-19 i l’equip va assumir el projecte com a propi en un espai permanent.
Va ser un repte adaptar l’espai del magatzem com a Niu de Ciència, de manera que el mateix espai fa les 2 funcions. Amb un mínim d’inversió de diners i la col·laboració de tot l’equip va ser possible. Tanmateix recopilar el material per començar a fer les sessions va ser un procés lent però participatiu i tot l’equip tenia molt integrat que allà on anaven de vacances, excursió, visites... podia haver-hi material potencial per formar part del Niu de Ciència.
Tot i que el Niu estava pensat per infants de 2 a 3 anys, l’equip va decidir adaptar-ho pels infants de 1 a 2 anys i els de 4 mesos a 1 any. Les sessions amb les 3 franges d’edat va estar un èxit.
Podem dir que a dia d’avui, el material recopilat a l’EBM Ralet és bastant divers i extens, tot i que encara manca d’algun molt específic o més difícil de trobar. La comunicació continuada entre l’equip docent i el Museu de les Ciències Naturals fa possible anar recopilant aquests petits tresors que manquen.
La direcció de l’escola va canviar. Reprenia les funcions de direcció una educadora del propi centre que havia gaudit del Niu de la Ciència durant 2 cursos, la Rosa Maria Furest Moreno.
L’antiga directora, Mari Carmen Pedrosa Barrios es va traslladar a l’Escola Bressol Municipal La Muntanya (ambdues pertanyen al districte de Nou Barris) aquest present curs 2021-22, on ha reprès el projecte.
El Niu de Ciència a EBM La Muntanya
Només al arribar a la nova escola, la direcció va veure possible portar el projecte del Niu de Ciència. I tot i que com a escola no ens va tocar la maleta del Niu Volant, part de l’equip va anar al Museu a conèixer el projecte per endur-lo al centre.
En 2 mesos es va muntar el Niu de la Ciència en un antic magatzem, un espai privilegiat disposat ara exclusivament per fer les sessions del Niu. L’equip va col·laborar de seguida en portar material natural i tot i que en tenien poc de seguida van decidir començar les sessions.
Ambdues direccions, Ralet i Muntanya, estan en contacte compartint experiències, material i noves idees pel Niu. Introduint el Niu Inclusiu, per a infants amb necessitats educatives especials. I mantenen contacte amb el Museu de les Ciències.
Es pot fer ciència amb infants tan petits?
A vegades ens pregunten si es pot fer ciència amb infants tant petits.
Parla un infant de 4 mesos?. Es comunica i es fa entendre a la seva manera i nosaltres li parlem com si entengués tot, posem paraules a tot allò que l'envolta i d'alguna manera completem el seu món que encara està per muntar.
Amb el pensament científic, creiem el mateix. Abans de fer hipòtesis, un infant passa per altres etapes més sensorials, d'imitació, d'experimentació... però si durant aquestes etapes oferim l'experiència idònia per estimular la curiositat, la descoberta, el llenguatge en qualsevol forma... estarem afavorint aquest pensament científic.
De fet, ens sorpren que els infants de 1 a 2 anys, cap al segon trimestre i en diverses sessions ja comencen a fer les seves relacions i proves. Serien les primeres hipòtesis. Busquen la relació de l'objecte que tenen a la mà amb d'altres objectes o busquen el símil als llibres. Pregunten a l'educadora o afirmen el que és i si no estan segurs continuen explorant. Busquen verificar allò que s'assembla al que ja han après. Fan assaig-error. I això, pensem és el primer pas al pensament científic.
Per tant, sí pensem que es pot fer ciència al 0-3.
Quin és el paper de l'educador-/-a dins el Niu?
Els/les educadors/-es d'escola bressol estem acostumats a verbalitzar tot allò que envolta el món de l'infant. Posem paraules a les accions que fem i que fan els nens/-es. Estimulem el seu llenguatge. Intentem completar el gran trencaclosques que hi ha al cap d'un infant, ajudant-lo, acompanyant-lo, orientant-lo a nivell físic, psicològic i emocional.
El Museu de les Ciències Natuals de Barcelona ens va oferir una mirada diferent dins aquest espai. Ens vam plantejar per primera vegada si no cal contestar a totes les preguntes que fan els infants. Ens vam plantejar si no cal verbalitzar tot el que està fent.
Ens vam plantejar observar, gaudir i acompanyar de manera que el primer d'un moment màgic de curiositat no sigui la nostra paraula.
A la vida els adults no tenim resposta per tot. Un "no ho sé, no tinc resposta, anem a mirar-ho junts, anem a buscar informació..." obre un ventall de possibilitats d'aprenentatge que no seria possible si diem "això és un cargol" o "mira quin cargol més bonic".
Pot ser l'infant, amb un cargol a la mà et diu "una petxina". No pensem en el Niu com un lloc on hi hagi cabuda a l'error, l'equivocació, perquè pot ser sí, un cargol s'assembla a una petxina i això ja és una relació molt important. És una hipòtesis.
Donar la resposta correcta no seria un aprenentatge massa significatiu per l'infant. Pot ser un "anem a mirar a aquest conte, a veure?". Pot ser si li oferim el contrast de tenir una petxina a la mà i un cargol a l'altre el farem dubtar. I veure la seva reacció serà d'allò més emocionant.
El Niu és un espai de relaxació i descoberta, on l'educador/-a pot gaudir d'una estona de tranquil·litat amb 4 o 5 infants (depèn) i observar des de el silenci o des de l'acompanyament i l'observació.
Pot parlar?. És clar que pot parlar!. Però no ha de tenir la paraula protagonista. Ha de ser una font més de curiositat i descoberta. Ha d'oferir la possibilitat que l'infant busqui la seva manera de trobar la possible resposta.
Els infants ja son filòsofos i científics per naturalesa. Es fan preguntes, tenen curiositat per tot, ho proven tot i no es rendeixen fàcilment quan alguna cosa els interessa de veritat. Per tant deixem que aparegui la màgia de la pròpia descoberta i gaudim d'aquest temps i espai tan especial.